7 productiviteitstips van bekende ondernemers

Heb jij soms moeite om jouw beperkte tijd zo nuttig mogelijk te besteden? In onze deadlinecultuur telt tegenwoordig elke seconde. Daarom zijn hier zeven productiviteitstips van bekende ondernemers die hun trukendoos openden.

Focus op één taak tegelijk

Jouw Most Important Task (MIT) is je absolute prioriteit van de dag. Tom Ziglar van Ziglar Inc. raadt je aan om in de ochtend, zonder onderbreking, één of twee uur te werken aan je MIT. Voor velen is de ochtend het productiefste moment van de dag. Hoe heerlijk is het om na de vroege uren te kunnen zeggen dat je het belangrijkste al gedaan hebt?

Vermijd overwerken

“Er ligt altijd meer werk voor ons klaar, we zouden altijd meer moeten werken en er is altijd meer werk dan wat we kunnen doen”, beweert Andy Grove van Intel. Een succesvolle ondernemer haalt veel voldoening uit zijn werk, maar beseft dat er daarbuiten ook nog waardevolle zaken bestaan. Deel je tijd daarom elke dag in volgens de aspecten die jij belangrijk vindt.

Minuten zijn belangrijker dan uren

De meeste mensen delen hun schema per uur in. Een echte ondernemer telt eerder in minuten. Er zijn 1440 minuten per dag en elke minuut kan van waarde zijn. Shannon Miller, ooit een Olympische Gymnaste, verklapte ooit dat de sleutel tot succes haar schema in minuten was.

Vermijd meetings

Mark Cuban, een bekende Amerikaanse zakenman en tv-persoonlijkheid, mijdt meetings zoveel mogelijk. Ze nemen veel tijd in beslag, er zijn meer bijzitters dan noodzakelijk en lopen vaak uit. Als je toch vergadert, hou het dan zo kort mogelijk.

Volg elke ochtend dezelfde routine

Sta elke dag op hetzelfde uur op, doe wat oefeningen, neem een gevarieerd ontbijt en zet je brein in werking met meditatie of een krant. Je lichaam heeft nood aan routine. Dat is de tip die Hal Elrod, auteur van The Miracle Morning geeft. Maak van je ochtend een ritueel, zodat je lichaam vol energie aan de start van de nieuwe werkdag verschijnt.

Deel dagen in volgens thema

Groepeer zoveel mogelijk je taken. Werknemers die taken één voor één afwerken zijn vele malen productiever dan zij die van de hak op de tak werken. Daarom is het handig om je werkdagen in te delen volgens thema. Maak van maandag je vaste vergaderdag, doe woensdag de financiële zaken en plan vrijdagnamiddag bijvoorbeeld iets luchtigs in. Met deze aanpak kan Jack Dorsey zijn twee bedrijven, Twitter en Square, tegelijkertijd runnen.

Zeg nee tegen bijna alles

De meest succesvolle ondernemers krijgen heel wat voorstellen binnen. Ze hebben moeten leren om de meeste zaken af te wijzen, tenzij het echt de moeite loont. Zo zei miljardair Warren Buffet ooit: “Het verschil tussen een succesvolle ondernemer en de meest succesvolle ondernemer is dat die laatste nee zegt tegen zowat alles.” James Altucher, oprichter van meer dan 20 Amerikaanse bedrijven, treedt Buffet bij. “Als iets geen volmondig ja is, dan is het nee.”