Ben jij een kantoorplakker?

 

Een Finse analyse van 12 studies bij meer dan 20.000 werknemers wereldwijd toont aan dat werkdagen die langer duren dan acht uur de kans op een hartaanval met 40 tot 80 procent doet verhogen. Indien men er echter in slaagt om voldoende tijd te voorzien voor persoonlijke projecten dan heeft dit een positief gevolg voor de gezondheid én voor de productiviteit in je dagelijkse job.

 

Uit onderzoek blijkt dat succesvolle mensen er vaak in slagen om genoeg tijd en energie te voorzien voor andere belangrijke zaken, ongeacht of deze professioneel van aard zijn of niet. Uit deze persoonlijke projecten putten zij voldoende kracht om te pieken op momenten dat dit ook effectief nodig is. Kantoorplakkers presteren veel overuren maar blijken in de praktijk veel minder productief te zijn.

Beschouw jouw eigen kwaliteitstijd als minstens zo belangrijk als je tijd op kantoor.

Focus in je job op de belangrijkste taken en tracht de rest zo snel mogelijk te dumpen. Zet een degelijk systeem op en zorg ervoor dat tijdsrovers geen kans maken. Tracht jezelf een aantal uren per week volledig te concentreren op zaken die er echt toe doen en laat je niet opjagen door hyperkinetische collega’s.

 

Zorg er ook voor dat je een werkgever kiest die voldoende oog heeft voor flexibiliteit.

Zo kan je jouw activiteiten veel beter op elkaar afstemmen. Uiteindelijk maakt het in veel gevallen weinig uit hoeveel uren per dag je presteert, wanneer je deze precies presteert en waar je deze presteert. In de toekomst zal het vooral gaan over het behalen van resultaten, de rest zal bijzaak worden. Het spreekt voor zich dat deze zienswijze niet voor elke job geschikt is maar zet je oogkleppen (of die van je baas) af en tracht jouw situatie eens vanuit een andere hoek te bekijken. Je zult versteld staan van wat er mogelijk is.

 

Kijk ook eens naar de verschillende keuzemogelijkheden op het vlak van kinderopvang, poets- en strijkdiensten, enz.

Hoe meer je kunt uitbesteden hoe meer tijd je kunt vrijmaken voor andere activiteiten. Veel mensen hebben het er echter moeilijk mee om iemand anders hun huis te laten poetsen. Toch zal je merken dat het in de praktijk best meevalt dus geef het tenminste een kans. Ook je werkgever kan hier op inspelen. Bedrijven zien stilaan de positieve gevolgen van bepaalde ‘work-life voordelen’ in en steeds meer worden er aanzienlijke budgetten vrijgemaakt om dergelijke faciliteiten mogelijk te maken.

Slechts weinig mensen hebben het op hun sterfbed over het feit dat ze te weinig tijd aan hun bureau hebben gespendeerd. Zelfs overtuigde kantoorplakkers hebben het over gemiste kansen in het leven en over wat het is om je kinderen niet te hebben zien opgroeien. Uiteindelijk leef je maar één keer dus is het cruciaal om de balans in evenwicht te houden.