Beter scoren door minder te focussen?

Srini Pillay werkt al zeventien jaar als hersenonderzoeker aan de Harvard Universiteit en schreef een verhelderend boek ‘Minder focus, meer effect’.

Onzichtbare gorilla

Google even ‘the invisible gorilla’ – een video waarbij je het aantal worpen van basketbalspelers moet tellen – en je begrijpt meteen wat hij bedoelt. Hoewel er duidelijk een gorilla door het beeld loopt, merkt slechts de helft van de kijkers het dier op. Hoewel aandachtsmanagement en focus onontbeerlijk zijn op een moderne werkvloer, kan het ook voor oogkleppen zorgen. Pillay vergelijkt focus met een zaklamp in je brein: enkel wanneer je de zaklamp op tijd uitschakelt, kan jouw brein herstellen. Dit is nodig om andere vormen van denkkracht, zoals creativiteit, een kans te geven.

App op komst

Ontfocussen blijkt in de praktijk niet zo moeilijk te zijn. Activiteiten zoals wandelen of dagdromen tijdens de middagpauze zouden al mooie resultaten opleveren. Ons brein af en toe wat rust gunnen is alleszins cruciaal om complexe problemen op een creatieve manier op te lossen. Pillay werkt intussen aan een app die op zoek gaat naar lege momenten in je agenda om te ontfocussen. ‘Minder focus, meer effect’ werd uitgegeven door Kosmos.