Gun jezelf en je smartphone wat meer rust

Constante afleiding is zoals bekend één van de grootste vijanden van onze productiviteit. Vooral de smartphone eist steeds meer onze aandacht op.

 

Competitie

Stefan Van der Stighel, hoofdonderzoeker bij de Attention Lab van de Universiteit Utrecht, geeft aan dat aandacht een competitie is. Hierbij zullen de dwingende en sterke notificaties van smartphones altijd overwinnen. De mobiele toestellen bevatten namelijk steeds meer software die het scherm doen oplichten of geluid produceren bij nieuwe informatie.  

 
 

 

Lager IQ

Door de vele notificaties zijn we constant aan het multitasken en meerdere studies tonen aan dat we hier net erg slecht in zijn. Zo namen onderzoekers van de University of London vorig jaar een intelligentietest af bij proefpersonen die tegelijkertijd op andere zaken moesten letten. Hun IQ lag gemiddeld 15 punten lager dan de deelnemers die zich enkel op de test moesten focussen. Dat komt volgens de onderzoekers overeen met dezelfde negatieve effecten van cannabis of een kater.

Strijd

Het is dus hoog tijd dat we de smartphone meer links laten liggen. Voor Apple toestellen bestaat er de app ‘Freedom‘. Hiermee kan je gedurende een zelf aangegeven periode software zoals Facebook of Twitter blokkeren. Een alternatief voor Android gebruikers is ‘ClearLock‘. Bovendien leg je jouw smartphone ook best uit het zicht en schakel je de geluiden bij notificaties uit. Zo neem jij de strijd om aandacht terug in eigen handen.