Meer productiviteit? Stop met deze slechte werkgewoontes

Er zijn heel wat slechte gewoontes die ons verhinderen om meer werk in minder tijd gedaan te krijgen. Vermijd vanaf vandaag deze slechte werkgewoontes en boek op die manier aanzienlijk veel tijdswinst.

1. Vergaderen

Te veel is dodelijk voor de productiviteit. Kom goed voorbereid aan de start en weiger elke meeting waaraan jouw bijdrage niet de moeite is.

2. Zittend werken

De hele dag zittend werken zorgt voor een passieve werkhouding en werkt als een rem op je tempo. Wat frisse lucht tijdens de pauze doet wonderen.

3. E-mailen

De mailbox is als een draak met zeven koppen voor jouw productiviteit. Als je één bericht verzendt, krijg je er twee terug en voor je het weet ben je een halve werkdag kwijt. Plan korte mailmomenten in en hou je aan de voorziene tijd. Hoe korter, hoe beter.

contact-us-2993000_640.jpg

4. Internetten

We surfen regelmatig op het web, op zoek naar data. Helaas zit je binnen enkele seconden op sociale media of andere irrelevante sites. Bundel jouw vragen zodat je ze op gerichte tijd kunt opzoeken in plaats van bij elk probleem meteen naar het web der afleiding te grijpen.

5. Multitasken

Als je denkt dat je met multitasken meer taken afrondt in een kortere tijdspanne, ben je grondig fout. Een onderzoek toont aan dat slechts 2% van onze samenleving efficiënt kan multitasken. Voor de andere 98% is het een slechte gewoonte die de aandacht sneller doet verslappen en op termijn de productiviteit vermindert.

 
 

 

6. Uitstellen

Grote, belangrijke of vervelende taken uitstellen tot het einde van de werkdag is vaak verleidelijk. We denken dat we makkelijker in ons ritme komen door onze dag te beginnen met een eenvoudige opdracht. Niets is minder waar. Onderzoek toont aan dat de wilskracht om aan zwaardere taken te beginnen daalt naargelang de werkdag vordert. Uitstel heeft dus geen enkele zin.

Snoozen mag nog zo leuk zijn, het verhindert ons om fit aan de dag te beginnen. Het lichaam maakt immers adrenaline aan wanneer het ontwaakt en terug gaan slapen verhindert dat proces.

Mensen die perfectionistisch zijn hebben snel de neiging om taken uit te stellen uit vrees dat ze de mist ingaan. Verspil geen tijd aan overbodige details en focus op de kern van de zaak. Wees niet bang om fouten te maken!

7. Volle agenda

Een te volle agenda heeft geen enkel nut. Vaak denken we meer te kunnen verwezenlijken door zoveel mogelijk in ons schema te verwerken. Je zal regelmatig teleurgesteld worden door onafgewerkte taken en dat zorgt alleen maar voor extra stress. Probeer 4 à 5 uren werk in te plannen en laat ruimte voor taken die mogelijk extra tijd vergen.