Organiseer je thuiskantoor

De Federale Overheidsdienst Economie maakte in 2018 bekend dat bijna een op de drie werknemers die nu niet aan telewerk doet, dat wel wil maar daarvoor geen toestemming krijgt.[i] Dat is jammer, want Forbes heeft onlangs een studie gepubliceerd die uitwijst dat thuiswerken gelukkiger en productiever maakt.

De studie werd uitgevoerd door het enquêtebureau TINYpulse dat een vragenlijst rondstuurde naar werknemers uit verschillende sectoren. Tijdens het verwerken van de resultaten werd ingezoomd op de tevredenheid van 509 werknemers die voornamelijk van thuis uit werken. Opvallend is dat deze groep gemiddeld 8,1 op 10 scoort op het geluksgevoel met betrekking tot hun job. Bij de vaste kantoorwerkers bedraagt deze score 7,4. Een andere belangrijke factor is productiviteit. Maar liefst 91 procent van de thuiswerkers beweert thuis meer werk te kunnen verrichten. De voornaamste reden is dat er minder afleiding is. Eerdere studies toonden aan dat thuiswerkers minder pauze nemen en minder vaak ziek zijn. Het enige – vanzelfsprekende – nadeel dat uit de enquête blijkt, is dat thuiswerkers minder enthousiast zijn over de relatie met hun collega's (6,6 versus 7,75).

Dit onderzoek lijkt door het beperkte aantal respondenten misschien niet erg representatief, maar eerdere onderzoeken duiden op dezelfde conclusies. Bovendien zijn er nog andere doorslaggevende voordelen aan thuiswerk verbonden, zoals minder woon-werkverkeer. De kans is dus groot dat steeds meer kantoorwerkers in de toekomst thuis kunnen werken. Het loont dan ook de moeite om je thuiskantoor efficiënt te organiseren:

  • Zorg voor een aangename werkplek. Een apart bureau, een degelijke bureaustoel, een groot scherm, goede verlichting en een internetverbinding zijn de basiselementen van een ingericht thuiskantoor. Indien mogelijk reserveer je de ruimte alleen om er te werken.

  • Maak een degelijke planning en bundel zoveel mogelijk taken.

  • Werken in pyjama of in joggingpak is geen optie. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent, zo maak je de mentale switch om effectief aan het werk te gaan.

  • Indien huisgenoten aanwezig zijn, maak dan afspraken over werkuren en pauzes. Laat ook aan familie en vrienden weten dat je aan het werk bent. Zomaar even binnenlopen, kan dus in principe niet.

  • Een combinatie van een rapport schrijven en huishoudelijke klusjes doen, is geen goed idee. Probeer het huishouden na je werkuren te doen.

 


[i] 1 op 3 wil en kan thuiswerken, maar mag niet van baas, De Standaard,13/03/2018 (http://www.standaard.be/cnt/dmf20180313_03406338).