Kick af van zitten

Gemiddeld zit je als kantoormedewerker meer dan acht uur per dag, wat vaak voor rug- en allerlei andere klachten zorgt. We weten het al langer, zitten is het nieuwe roken en we zitten ons, letterlijk, kapot. Toch valt het afkicken van zitten in de praktijk niet mee. Misschien kunnen apps, zoals Health op de Iphone, een oplossing bieden.

 

Er zijn nochtans alternatieven voorhanden zoals staanbureaus, zitballen en zelfs heuse kantoorfietsen. Maar volgens een onderzoek van de Engelse Loughborough Universiteit gaan we na het gebruik van zulke hulpmiddelen thuis juist weer meer zitten. Het probleem is dat staan of bewegen tijdens de werkuren best vermoeiend kan zijn. Bovendien gaan medewerkers die zulke hulpmiddelen gebruiken, vaker leunen en op die manier een slechte houding aannemen.

 

Experts geven aan dat afwisseling de beste resultaten oplevert. Van zitten naar staan en daarna weer een tijdje fietsen zou bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op de lichamelijke én geestelijke fitheid. De invloed op de productiviteit blijkt dan weer verwaarloosbaar te zijn. De fijne motoriek zou zelfs wat achteruitgaan en onze verwerkingscapaciteit verbetert amper. Afwisselen is dus de boodschap. Moves en Hotseat zijn handige apps die je hierbij kunnen helpen.